De werkloosheid neemt toe, maar de klappen zijn bepaald niet eerlijk verdeeld. Een mbo-opgeleide jongere buiten de Randstad heeft het het zwaarst, zo blijkt uit cijfers van het UWV over de periode april 2012 tot april 2013.

De krapste arbeidsmarkt vind je in Drenthe: daar zijn negen keer meer werklozen dan vacatures. Ook Friesland en Twente doen het niet goed wat dat betreft. Het aantal werklozen steeg het afgelopen jaar relatief het hardst in de regio’s Rijnmond en Drechtsteden en onder de groep mensen jonger dan 30 jaar. De relatief sterkste daling van het aantal vacatures is te zien bij de ‘middelbare beroepen’.

De werkloosheid onder twintigers stijgt het sterkst. “In een laagconjunctuur zijn het de jongeren die meestal als eerste worden geraakt door de crisis. Jongeren hebben vaak flexibele contracten, in tegenstelling tot ouderen. Ouderen worden dus relatief minder vaak werkloos”, aldus een woordvoerder van het UWV. Anderzijds, zo stelt hij, zijn jongeren de eersten die weer aan de slag kunnen als de economie weer aantrekt.

Uit de cijfers van het UWV blijkt dat werklozen het niet moeten zoeken in beroepen als bouwvakker, journalist of sociaal-wetenschappelijk medewerker. Voor die beroepsgroepen zijn er meer dan 30 werkzoekenden per vacature. Veel beter gaat het in bijvoorbeeld de informatica en de wereld van specialistische technici. Daar zijn juist meer vacatures dan werklozen met de juiste papieren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl